Grysikowiec z bananami i galaretką (bez pieczenia)

Ewa
Ciasta
15.08.2020 7:59
Grysikowiec z bananami i galaretką (bez pieczenia)

Osoby, które go próbowały nie domyśliły się co to za masa, więc jeśli ktoś za grysikiem nie przepada, też warto spróbować, może to będzie przełom;) Przez to, że masło rozpuszczamy wraz z mlekiem i pozostałymi składnikami, przygotowanie ciasta nie wymaga od nas zbyt wiele czasu. kaszy manny 1 łyżka ciemnego kakao 200 g masła około 220 g herbatników 6-7 bananów sok z połowy cytryny 2-3 op. galaretki bananowej Blaszkę (21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na plus na pewno to, że kawałki są większe, więc dla fanów bananów to dobra wiadomość, bo są mocno wyczuwalne, natomiast plasterki zdecydowanie łatwiej ułożyć w równych odstępach. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody (przy użyciu 3 opakowań galaretki wykorzystujemy 4 i 1/2 szklanki wrzątku). cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 i 1/5 szkl. Uwagi: Ja miałam duże banany i po wylaniu galaretki przygotowanej z powyższych proporcji miałam wrażenie, że mogłoby być jej więcej. Nie licząc czasu potrzebnego na stężenie galaretki, ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Tuż przed momentem wrzenia (kiedy zacznie się już mocniej dymić z garnka) cały czas mieszając, wsypujemy kaszę mannę. Podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru i roztopienia masła. Dorobiłam więc jeszcze jedno opakowanie rozpuszczone w 1 i 1/3 szklanki wrzątku. Pozostałą masę grysikową mieszamy z kakao, wylewamy na blaszkę. Gdy galaretka zaczyna tężeć, na cieście rozkładamy przekrojone wzdłuż banany.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/08/15/grysikowiec-z-bananami-i-galaretka-bez-pieczenia/