Tort czekoladowo - malinowy

Patrycja
Ciasta
18.07.2020 22:19
Tort czekoladowo - malinowy

Składniki (tortownica 26 cm): ciasto czekoladowe: jajka 6 szt, mleko 300 ml, olej 250 ml, cukier waniliowy 16 g, cukier 450 g, kakao 140 g, soda 3/4 łyżeczki, proszek do pieczenia 1 i 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 300 g, krem: mascarpone 750 g, frużelina malinowa: maliny 750 g, cukier 230 g, sok z cytryny 1,5 łyżki, mąka ziemniaczana 3 łyżeczki rozpuszczone w 1,5 łyżki zimnej wody, żelatyna 4,5 łyżeczki, dodatkowo: maliny ok 400 g, Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. C przez 1 h do suchego patyczka. Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy 1/3 kremu, następnie powtarzamy czynność i układamy ostatni blat czekoladowy. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko, olej, cukier zwykły oraz cukier waniliowy i wymieszać. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i zagotowujemy, ściągamy z ognia i przecieramy przez sito(pestki wyrzucamy). W oddzielnej misce przesiać suche składniki, dodać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia(nie mikserem), możemy to zrobić za pomocą rózgi kuchennej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2020/07/tort-czekoladowo-malinowy.html

kulinarne odsłony pati

Patrycja