Tort Egipski

Patrycja
Ciasta
22.05.2020 9:06
Tort Egipski

Składniki (tortownica 24 cm): składniki na 3 blaty: białka 9 szt, cukier 9 łyżek, orzechy laskowe 180 g, mąka ziemniaczana 2 i 1/4 łyżki, krem: mleko 470 ml, cukier waniliowy 2 szt, mąka pszenna 8 i 1, 4 łyżki, masło 200 g, żółtka 11 szt, bita śmietanka: śmietanka 36 % 500 ml, cukier puder 3 łyżki, orzechy laskowe podprażone 180 g, dodatkowo: cukier 200 g, Cukier wsypujemy na patelnie i robimy karmel (nie mieszamy), gdy karmel zrobi się koloru jasnozłotego to wylewamy go na papier do pieczenia posmarowany delikatnie olejem i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Cukier wsypujemy na patelnie i robimy karmel (nie mieszamy), gdy karmel zrobi się koloru jasnozłotego to wylewamy go na papier do pieczenia posmarowany delikatnie olejem i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Na paterze układamy pierwszy blat orzechowy, smarujemy 1/3 części kremu budyniowego, następnie nakładamy 1/3 części bitej śmietanki i przykrywamy kolejnym blatem i postępujemy w ten sam sposób. Na paterze układamy pierwszy blat orzechowy, smarujemy 1/3 części kremu budyniowego, następnie nakładamy 1/3 części bitej śmietanki i przykrywamy kolejnym blatem i postępujemy w ten sam sposób. Dodajemy połamany na nie duże kawałki karmel oraz podprażone i posiekane orzechy laskowe. Dodajemy połamany na nie duże kawałki karmel oraz podprażone i posiekane orzechy laskowe. Budyń energicznie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Budyń energicznie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodać 1/3 części zmielonych orzechów oraz 1/3 mąki ziemniaczanej i delikatnie mieszamy do połączenia. Gdy mleko zacznie wrzeć to powoli wlewamy zmiksowane żółtka z mąką. Przepis znaleziony tutaj : https://www.mojewypieki.com Krem: Żółtka miksujemy z mąką, cukrem i połową mleka. Gdy mleko zacznie wrzeć to powoli wlewamy zmiksowane żółtka z mąką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2020/05/tort-egipski.html