Ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Asia
Ciasta
12.05.2020 17:04
Ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Przepis na: Ciasto z truskawkami i budyniową pianką Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki lub tortowej pszennej 5 żółtek 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego lub malinowego (łącznie 80 g) 1/3 szklanki oleju Po ubiciu na sztywno przez około 4-5 minut, wsypywać stopniowo drobny cukier po 1 łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Bardzo lubię gdy ciasto z truskawkami jest nie za słodkie, ponieważ soczyste truskawki już same w sobie nadają wystarczającej słodyczy. Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy do zamrażalnika na 30-60 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto najpierw przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, później studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto z truskawkami i budyniową pianką to jeden z moich ulubionych, wakacyjnych wypieków! Piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm (może być też o średnicy 24 cm, wtedy będzie ciasto nieco wyższe). Krok 5 Na truskawki zetrzeć na tarce mniejszą część zimnego ciasta. Dodatkowo: 250 g truskawek cukier puder do oprószenia Jak zrobić ciasto z truskawkami?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/ciasto-z-truskawkami-i-budyniowa-pianka/