Drożdżowa babka z bakaliami

Agata
Ciasta
08.04.2020 16:53
Drożdżowa babka  z bakaliami

Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżka oleju 3 żółtka 1 jajo 1 szklanka mleka 100 g masła 50 g drożdży szczypta soli 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego rodzynki skórka pomarańczowa 2-3 figi pokrojone w kostkę Wykonanie: Z letniego mleka, łyżki cukru, drożdży i 2 łyżek mąki robimy rozczyn i pozostawimy do wyrośnięcia. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne wielkanocne ciacha: Drożdżowa babka z bakaliami Drożdżowa babka z bakaliami Gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz, a na sam koniec bakalie. Dlatego u nas tradycyjnie na wielkanocnym stole, oprócz sernika i mazurka, zawsze pojawia się taka pyszna baba. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Żółtka i jajo ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/04/drozdzowa-babka-z-bakaliami.html