Oponki bez drożdży

Ciasta
26.02.2020 10:13
Oponki bez drożdży

Składniki/24 sztuk: – 200 g sera białego bez laktozy zmielonego – 2 żółtka – 250 g mąki pszennej – 1/3 szklanki cukru – płaska łyżeczka proszku do pieczenia – pół łyżeczki sody oczyszczonej – 1 łyżka spirytusu – ok. 1 litr oleju lub smalcu do smażenia – 100 g gęstej śmietany 12 % – cukier wanilinowy do podania – cukier puder, konfitura malinowa lub lukier przygotowany z 200 g cukru pudru i 4 łyżek wody. Wykrawamy za pomocą szklanki koła o średnicy ok. 6 cm i np. przy użyciu nakrętki lub małego kieliszka mniejsze otwory w utworzonych kołach. Wbijamy żółtka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz jogurt lub śmietanę i spirytus. Ciasto na oponki rozwałkowujemy na grubość ok.1,5 cm. Uwaga podczas pieczenia oponki zwiększą swoją objętość, dlatego pamiętajmy o pozostawieniu odstępu pomiędzy nimi. W średniej wielkości misce umieszczamy przeciśnięty przez praskę ser, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/oponki-bez-drozdzy/