Babeczki walentynkowe z kremem malinowym

Łukasz
Ciasta
12.02.2020 20:18
Babeczki walentynkowe z kremem malinowym

Babeczki walentynkowe z kremem malinowym Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 3 zagłosowano ) SKŁADNIKI Babeczki cytrynowe: 250 g mąki pszennej 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny 125 g masła 200 ml maślanki 2 jajka Galaretka malinowa: 300 g malin (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki agaru (można zastąpić żelatyną) 50 ml wody Lemon curd: 1 cytryna 1 całe jajko + 1 żółtko 75 g cukru 40 g zimnego masła Krem malinowy: 150 g malin (świeżych lub mrożonych) 500 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny PRZYGOTOWANIE Babeczki cytrynowe Suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę cytrynową wymieszaj ze sobą. Tak właśnie powstał mój pomysł na te sympatyczne babeczki walentynkowe z kremem malinowym i sercami z galaretki. Serca z galaretki malinowej nadziej na niewielkie wykałaczki i umieść je na wierzchu kremu. W tym roku, myśląc o tym, co możecie przygotować dla swojej drugiej połówki na walentynki, stwierdziłem, że przydałby się jakiś prosty, acz efektowny przepis, który każdy dałby radę przygotować. Do ciasta dodałem skórkę cytrynową, która fajnie komponuje się zarówno z cytrynowym nadzieniem, jak i z malinowym kremem. Roztopione masło ubij delikatnie trzepaczką z jajkami oraz maślanką, a następnie wymieszaj do połączenia się z suchymi składnikami. Połącz ją z malinowym purée i wstaw na kwadrans do lodówki, aby delikatnie zgęstniało. Gdy się rozpadną, zmiksuj je na purée i przecedź przez sito, aby pozbyć się pestek. Aby ładnie zachowały kształt, przygotowałem je na bazie agaru, ale na żelatynie też dadzą radę. 🙂 W tym przepisie wykorzystałem moją ulubioną recepturę na ciasto na bazie maślanki ze sporą ilością masła. Krem malinowy Maliny zmiksuj na purée, a następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Myślę, że takie babeczki walentynkowe z kremem malinowym sprawią, że oczarujecie swoją drugą połówkę własnoręcznie przygotowanym deserem. Krem malinowy to po prostu bita śmietana z dodatkiem tężejącej galaretki z owoców. Wlej do niej odrobinę zimnej wody, aby napęczniała, a następnie wymieszaj ją dokładnie z gorącym malinowym sosem. Odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw na około 60 minut do lodówki, aby galaretka stężała. Agar ma jednak tę zaletę, że szybko tężeje i po bardzo krótkim czasie w lodówce można wycinać z niego dowolne kształty. Był to strzał w dziesiątkę, bo babeczki walentynkowe stały się prawdziwym hitem i rozeszły się w okamgnieniu! 🙂 Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby przygotować je bez okazji. Przygotowanie babeczek Lemon curd przełóż do rękawa cukierniczego z długą tylką i nadziej kremem babeczki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2020/02/babeczki-walentynkowe.html