Malinowa rolada na Dzień Babci i Dziadka

Magdalena
Ciasta
17.01.2020 12:22
Malinowa rolada na Dzień Babci i Dziadka

Spójrzcie jak ją łatwo przygotować 🙂 Składniki: Na ciasto biszkoptowe: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej) 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na malinowy krem do rolady: 200 g malin – świeżych lub mrożonych (wcześniej należy je rozmrozić) 400 g słodkiej śmietany 30% lub 36% 1 fix do śmietany 2 łyżki cukru pudru (można dać ciut więcej) Przygotowanie: Przygotowujemy dużą blaszkę z piekarnika. Śmietanę (zimną) ubijamy na sztywno razem z fixem, na koniec dodając cukier puder. Warto się zainspirować 🙂 A wracając do przepisu na malinową roladę na Dzień Babci i Dziadka… Na koniec dodajemy po jednym żółtku (nie wszystkie na raz!). Jak przygotować malinowy krem do rolady? Maliny miksujemy na puree, a następnie przecieramy przez sitko. Od razu po upieczeniu, nasz gorący biszkopt przekładamy na dużą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Jak wiecie nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała tego i tamtego w przepisie, więc poniżej podam Wam moją wersję malinowej rolady. Ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zawijamy ciasto w roladę (wzdłuż dłuższego boku). Zainspirowałam się przepisami z serwisu Przepisy.pl Można tam znaleźć wiele słodkich (i nie tylko) przepisów. Tak przygotowaną roladę z kremem malinowym należy przechowywać w lodówce. No prawie… ale moja rola jest tu niewielka – wkładanie i wyciąganie blaszki z piekarnika 😉 Jeśli wolą ciasta czekoladowe lub serniki, to poszukajcie innych inspiracji (tutaj) Ja upiekę jeszcze z moimi maluchami muffinki. Jak zrobić ciasto na roladę? W misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Te małe niepozorne babeczki, to zawsze dobry pomysł na prezent. Rada: Dodając mąkę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych (!) obrotach. Wiele pysznych przepisów na babeczki i muffinki znajdziecie (tutaj) Białka ubijamy na sztywną pianę (można dać odrobinę soli). Jak przygotować całą roladę z kremem? Nie pieczemy zbyt długo, by nasz biszkopt nie pękał podczas zawijania. I ten wspaniały różowy kolor <3 Do przygotowania kremu do biszkoptowej rolady możecie użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych malin.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/malinowa-rolada-na-dzien-babci-i-dziadka/