Drożdżowe bułeczki z wiśniami i kruszonką

Anna
Ciasta
12.01.2020 10:00
Drożdżowe bułeczki z wiśniami i kruszonką

Ciasto: - 260 g mąki pszennej + kilka łyżek (2-3 w zależności od konsystencji ciasta) + odrobina do podsypania, - szczypta soli, - 80 g drobnego cukru do wypieków, - 1 jajko, - 70 g masła (stopionego), - 1 żółtko + 2 łyżki mleka (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem). Jeśli za bardzo się lepi możemy dodać 1-2 łyżki mąki, ale nie za dużo, żeby ciasto nie było zbite, ma się trochę lepić. Jeśli za bardzo się lepi możemy dodać 1-2 łyżki mąki, ale nie za dużo, żeby ciasto nie było zbite, ma się trochę lepić. Uwiepbiam te drożdżowe bułeczki z kruszonką i wiśniami :) Składniki: (ok. 14 sztuk) Rozczyn: - 25 g świeżych drożdży, - 1/2 szklanki ciepłego mleka, - 1 łyżka mąki - 1 łyżeczka cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (uwaga: jeśli tak się nie stanie to proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa!). Bułeczki kładziemy na blaszce na papierze do pieczenia zostawiając odrobinę miejsca wokół, gdyż urosną w piekarniku. Bułeczki kładziemy na blaszce na papierze do pieczenia zostawiając odrobinę miejsca wokół, gdyż urosną w piekarniku. Ciasto dzielimy na mniejsze części, ręką wygniatamy wgłębienie i kładziemy po kilka odcedzonych wiśni (ok.4-6 sztuk). Ciasto dzielimy na mniejsze części, ręką wygniatamy wgłębienie i kładziemy po kilka odcedzonych wiśni (ok.4-6 sztuk). Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki. Na koniec kruszymy na bułeczki na większe kawałki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godz. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godz. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drobno posiekane zimne masło i rozcieramy palcami, aż powstaną drobne okruszki, a następnie łączymy składniki w jednolite ciasto. Pieczemy ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C opcja góra - dół (bez termoobiegu!) Pieczemy ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C opcja góra - dół (bez termoobiegu!) Kruszonka: - 3 łyżki mąki pszennej, - 30 g zimnego masła, - 1 łyżka cukru pudru. Wykonanie: Kruszonka: - 3 łyżki mąki pszennej, - 30 g zimnego masła, - 1 łyżka cukru pudru. Zostawiamy tak na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Zostawiamy tak na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2020/01/bueczki-drozdzowe-z-wisniami-i-kruszonka.html