Prosty seromak – makowiec z sernikową warstwą

Magdalena
Ciasta
24.12.2019 11:35
Prosty seromak – makowiec z sernikową warstwą

Niech ten czas będzie wyjątkowy 🙂 Składniki: Na warstwę serową: 500 g dobrej jakości sera na sernik 3 jajka klasy M 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 100 g masła waniliowe Domowa masa makowa: 500 g niebieskiego maku 100 g rodzynek lub mieszanki pół na pół z żurawiną (posiekane drobniej lub w całości) 50 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan (można też dodać migdały) 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy (można dać ciut więcej) 4 łyżki miodu 100 g cukru łyżka masła Całość wykładamy na dno formy (u mnie tortownica 24 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (boki formy warto wcześniej wysmarować tłuszczem i obsypać mąką). Prosty seromak – makowiec z sernikową warstwą Dziś zapraszam Was na ciasto dwa w jednym. Całość pieczemy około 45 minut (boki powinny odchodzić od foremki, czas pieczenia może nieznacznie się różnić w zależności od piekarnika). Do tego pyszna świeżo palona kawa z małej rodzinnej palarni Dolla znajdującej się na przedmieściach Szczecina. Polecam Wam takie ciasto na Święta i na co dzień. Warto na koniec masę chwilę podsmażyć na patelni. Jeśli chcesz kupić produkty na ten przepis, a nie chcesz przepłacać za zakupy spożywcze – sprawdź najnowszą gazetkę promocyjną Auchan: https://www.topspozywcze.pl/gazetki-promocyjne/gazetka-auchan/ Z tego przepisu wyjdzie około 900 g masy makowej. Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy do naszej masy makowej. Masę serową wylewamy na warstwę makową. Następnie dwukrotnie mielimy mak np. w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Przepis na mój seromak jest naprawdę prosty. I dopiero wówczas odcisnąć z nadmiaru wody i dwukrotnie zmielić. Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy masło, aromat i całość dokładnie miksujemy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/prosty-seromak-makowiec-z-sernikowa-warstwa/