Krówka jabłkowa bez pieczenia

Kasia
Ciasta
18.12.2019 15:05
Krówka jabłkowa bez pieczenia

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą i układamy na spodzie pierwszą warstwę herbatników,na to rozsmarowujemy resztę masy krówkowej i układamy kolejną warstwę herbatników,na nie połowę przestudzonych jabłek i na nie połowę masy śmietanowo- krówkowej,potem znowu herbatniki i reszta jabłek,na jabłka reszta masy śmietanowo- krówkowej i ostatnia warstwa herbatników ,na wierzch już tylko bita śmietana (którą odłożyliśmy wcześniej)i płatki migdałów (możemy je podprażyć na suchej patelni,będą jeszcze smaczniejsze ),ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Warstwa jabłkowa: Przygotowanie: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach,dajemy do garnka,dodajemy wodę,cukier i dusimy aż się rozpadną ,wtedy wyłączamy gaz i dodajemy suchą galaretkę i mieszamy aż się rozpuści,studzimy.żelatynę wsypujemy do garnka i zalewamy 50 ml wody,zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Do ledwo ciepłej żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany ,mieszamy i dajemy z powrotem do reszty śmietany,miksujemy,odkładamy połowę śmietany na bok,a do reszty dodajemy połowę puszki masy kajmakowej,krótko miksujemy do połączenia się składników. Po tym czasie podgrzewamy na małym ogniu kilka sekund żeby się rozpuściła (nie wolno zagotować!).Odstawiamy na bok i ubijamy śmietanę ze szczyptą kwasku cytrynowego. Jak zacznie już sztywnieć to dodajemy cukier puder i śmietan fix,miksujemy żeby się połączyło. SKŁADNIKI: (na formę ok 22x33 cm)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2019/12/krowka-jabkowa-bez-pieczenia.html