Rolada korzenno - pomarańczowa

Aleksandra
Ciasta
07.12.2019 18:34
Rolada korzenno - pomarańczowa

Bardzo polecam na święta i nie tylko :). Składniki na biszkopt: 5 dużych jajek 180 g cukru 135 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem pomarańczowy: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) 70 g cukru pudru 10 g żelatyny około 80 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy ( zamiast można dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego ) 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 100 ml śmietany kremówki 30 % lub 36% Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Żelatynę zalać połową soku z pomarańczy, odstawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno i połączyć z budyniem, delikatnie mieszając ( w tym momencie masa zacznie już lekko żelować ). Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Zwinąć z powrotem w roladę i włożyć do lodówki na około 2 - 3 godziny. Schłodzoną roladę polać gęstniejącą polewą czekoladową; można rozprowadzić ją na całej powierzchni rolady lub przełożyć do mocnego woreczka foliowego, odciąć róg i udekorować roladę czekoladowymi paseczkami. Masę biszkoptową przelać na płaską blachę z wyposażenia piekarnika ( wymiary około 40 x 30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Puszysty biszkopt z dodatkiem przyprawy do piernika i lekki krem pomarańczowy na bazie budyniu i śmietany kremówki. Krem pomarańczowy: Z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Odkroić nożem około 1 - 1,5 cm ciasta z każdej strony - dzięki temu wyrównamy roladę i pozbędziemy się suchych brzegów. Do wystudzonego budyniu dodać skórkę oraz resztę soku z pomarańczy i wymieszać rózgą kuchenną. Napęczniałą żelatynę rozpuścić, np. w kuchence mikrofalowej ( nie dopuszczając do jej zagotowania ), przestudzić i dodać do budyniu, wymieszać. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2019/12/rolada-korzenno-pomaranczowa.html