Piernik świąteczny!

Asia
Ciasta
07.12.2019 10:14
Piernik świąteczny!

Piernik świąteczny Składniki: Ciasto piernikowe: 120 g masła 180 g cukru białego 3 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka 330 g mąki pszennej Masa grysikowa: 4 płaskie łyżki kaszy manny 1/3 szklanki cukru 250 ml mleka 80 g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 50 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 30 g płatków migdałowych Przepis na piernik świąteczny To zdecydowanie najlepszy przepis na piernik świąteczny! Lubię tradycyjnego piernika z orzechami (klik), ale ten przełożony masą grysikową i powidłami śliwkowymi smakuje mi jeszcze bardziej. Polewa czekoladowa: W małym rondelku gotujemy na małym ogniu śmietankę kremówkę. Robiłam go kiedyś z masą budyniową, jednak w moim odczuciu masa grysikowa pasuje tu jeszcze bardziej. Jest naprawdę bardzo prostu do przygotowania, a co więcej możecie pominąć masę grysikową i przełożyć go po prostu dwa razy powidłami śliwkowymi. Po chwili wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cynamon, miód oraz powidła śliwkowe. Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów to zapraszam do odwiedzenia mojego wpisu z listą na 12 potraw wigilijnych (klik). Wykonanie: Masa grysikowa: W garnku gotujemy mleko na małym ogniu. Jednak moim zdaniem w wersji oryginalnej smakuje zdecydowanie najlepiej i liczę na to, że go wypróbujesz! Piernik świąteczny to genialny wypiek, który będzie się pięknie prezentować na wigilijnym stole. Ciasto przelewamy do keksówki (u mnie o długości 26 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/piernik-swiateczny/