Drożdżowa babka z makiem

Ciasta
02.12.2019 9:23
Drożdżowa babka z makiem

mąki (+/- w zależności czy użyjesz tortowej czy luksusowej) 1 op. suchych drożdży (mają po 7-8 g) 3 jajka L 100 ml mleka (niecałe 1/2 szkl.) 3-4 łyżki cukru (użyłam trzcinowego) 150 g masła (wyjmij wcześniej, by się zagrzało) szczypta soli Nadzienie: masa makowa (gotowa lub domowa) Babka drożdżowa z masą makową idealnie smakuje w połączeniu z polewą z białej czekolady, ale kakaowa lub lukier też się sprawdzą. Babka drożdżowa z masą makową to po prostu rolada makowa (makowiec), ale w takiej formie prezentuje się bardzo ciekawie. Wtedy pamiętaj, by piec w “tubie zrobionej z papieru do pieczenia – zrób z zapasem, żeby ciasto miało miejsce, by urosnąć. Cały prostokąt posmaruj masą makową, ale zostaw przy dłuższym brzegu pasek około 3 cm (na sklejenie). Gotowe ciasto wyjmij z formy, ale nie od razu, odczekaj około 20 minut. To chwilę trwa, ale wraz z procesem wyrabiania ciasto będzie się stawać coraz bardziej elastyczne i gładkie. Dłuższy dopasuj do obwodu Twojej formy na babkę (zmierz miarką) lub do długości brytfanny, jeśli pieczesz w formie rolady). BABKA DROŻDŻOWA Z MASĄ MAKOWĄ Składniki: W przepisie 1 szklanka to 235 ml. Przy okazji nie ma obawy, że zbytnio “rozleje się na boki, bo forma trzyma kształt podczas pieczenia. Można je lekko roztopić, np. w mikrofali lub nad kąpielą wodną (ale nie trzeba). Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat/stolnicę i rozwałkuj na duży prostokąt. Do silikonowej można od razu, a metalowe czy z powłoką dobrze jest wcześniej natłuścić i wysypać bułką lub mąką. Formę z ciastem przykryj ściereczką i zostaw na około pół godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2019/12/babka-drozdzowa-z-masa-makowa/