Rogaliki drożdżowe ze śliwkami i lukrem cytrynowym

Jolanta
Ciasta
15.10.2019 6:09
Rogaliki drożdżowe ze śliwkami i lukrem cytrynowym

Składniki na 16 rogalików ze śliwkami: 20 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych ½ szklanki letniego mleka ½ szklanki cukru szczypta soli 40 g masła, (roztopionego i przestudzonego) 1 jajko (miałam 2 żółtkowe) 2 szklanki mąki pszennej duże śliwki bez pestek, pokrojone w ćwiartki + cukier do posypania śliwek Pieczemy w temp. 180 stopni 10 minut ( na funkcję ciasta), wyłączamy, ale zostawiamy rogaliki na kolejne 10-15 minut aż się zarumienią. Kupiłam pyszne, duże i słodkie śliwki z myślą, że z części upiekę drożdżowe rogaliki. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone rogaliki. (szklanka o poj. 250 ml) Można też upiec rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi, z cytrynowym lukrem. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans do nagrzanego piekarnika do 50 stopnic C do lekkiego wyrośnięcia. Lukier cytrynowy: sok z połowy cytryny + cukier puder w takiej ilości by lukier stał się lejący. Przepis na rogaliki ze śliwkami i lukrem. U podstawy każdego trójkąta kładziemy ćwiartkę śliwki, posypujemy cukrem i zwijamy od najszerszej części, czubek trójkąta musi znaleźć się pod spodem, nadając formę rogala. Ja uwielbiam rogaliki drożdżowe jako słodki dodatek do kawy z mlekiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/rogaliki-ze-sliwkami/