Amalfitańska tarta cytrynowa

Ciasta
13.09.2019 13:02
Amalfitańska tarta cytrynowa

Składniki na ciasto (forma o średnicy 25 cm)* 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru szczypta soli morskiej 75 ml oliwy 75 ml białego wina np. greco di tufo 1/2 łyżeczki pasty z wanilii Nadzienie: 5 dużych cytryn 500 g sera ricotta 150 g drobnego cukru 2 jajka (wielkość L) * Przelać ją na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut, 5 minut przed końcem posypać skórką z cytryny. Wycisnąć sok z cytryn (powinno być ok. 150 ml) i ręcznie lub robotem kuchennym wymieszać sok z pozostałymi składnikami nadzienia do uzyskania gładkiej masy. W tym czasie zetrzeć skórkę z 1 cytryny, na tarce o drobnych oczkach i odłożyć na bok. Użyłam formy 23 cm i masy było zbyt dużo przez co częściowo zasłoniła ciasto ; ) Do dużej miski (lub misy robota kuchennego) wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli morskiej. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 20-25 minut, do czasu aż się lekko przyrumieni. Wyrabiać kilka minut, a następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Nakłuć dno widelcem, przykryć folią spożywczą i przełożyć ponownie do lodówki na 90 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/amalfitanska-tarta-cytrynowa/