Super krucha szarlotka na ciepło

Ciasta
31.08.2019 5:41
Super krucha szarlotka na ciepło

Ciasto kruche na spód szarlotki 20 dag mąki krupczatki 12 dag zimnego masła 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 5 dag cukru pudru kilka kropli esencji waniliowej Ciasto kruche na wierzch 10 dag miękkiego masła pół szklanki mąki pół szklanki cukru 1 łyżka płatków owsianych Jabłka 4 - 5 dużych letnich jabłek np. odmiany piros kora cynamonu lub szczypt cynamonu w proszku ewentualnie cukier do smaku do duszenia jabłek 2 łyżki cukru do piany szczypta soli Zaczynamy od przygotowania jabłek na szarlotkę - czyli myjemy, obieramy i kroimy owoce, następnie wszystko dusimy w rondlu z dodatkiem cynamonu, odrobiny wody i ewentualnie cukru. Szybko zarabiamy drugie ciasto kruche - w misce mieszamy miękkie masło, z mąką, cukrem pudrem i płatkami owsianymi. Na podpieczony spód wykładamy jabłka z pianą, które przykrywamy drugą warstwą ciasta. Tuż przed wyłożeniem jabłek na podpieczony spód mieszamy je z ubitą pianą. Jeżeli wierzch ciasta nie zrumieni się można na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg lub grilla. Gotowe, schłodzone ciasto rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w silikonowej formie. Gdy ciasto się podpieka ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Sezon na jabłka trwa cały rok, ale późnym latemkrólują na stołach miłośników słodkości. Gdy jabłka się studzą zarabiamy ciasto na spód szarlotki. Jest przepyszna na ciepło i znika z blachy zanim zdąży do końca wystygnąć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://korniszonki.blogspot.com/2019/08/szarlotka-super-krucha.html