Sernik malinowo-waniliowy

Ciasta
23.07.2019 22:40
Sernik malinowo-waniliowy

Składniki: (tortownica o średnicy 20 cm.) Spód: - 150 g. kruchych jasnych ciastek - 120 g. masła - 1 jajko - 150 g. mąki pszennej - 50 g. cukru Masa serowa: - 1 kg. twarogu sernikowego z mascarpone Président - 400 g. malin - 80 g. cukru - 200 ml. śmietanki 30% - 4 łyżeczki żelatyny - 1 laska wanilii - 230 g. cukru pudru Oraz: - 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy - 2-3 łyżki mąki do podsypywania - owoce do ozdoby (maliny, porzeczki, poziomki, wiśnie itp.) Wyłóż masę na kruchy spód w tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na noc (część masy serowo-malinowej zapewne Ci pozostanie. Pozostałą śmietankę zagotuj razem z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Zdejmij śmietankę z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj aż całkiem się rozpuści. Wstaw formę z ciastem do lodówki na 30 minut. Na spód tortownicy połóż papier do pieczenia, zamknij obręcz wypuszczając rogi papieru poza formę. Wlej ją do dwóch filiżanek, schłódź i delektuj się mini serniczkami, kiedy Twój sernik pozostanie już tylko słodkim wspomnieniem :) ). Ciasto rozwałkuj podsypując w razie potrzeby dodatkową mąkę i wylep nim dno oraz brzegi tortownicy. Wstaw blaszkę z ciastem i piecz 20-25 minut do zrumienienia. Gdyby spód podczas pieczenia unosił się ku górze, otwórz piekarnik i przekłuj ciasto widelcem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2019/07/sernik-malinowo-waniliowy-raspberry-and.html