Najlepsze muffiny z borówkami (7 składników)

Wilk
Ciasta
20.07.2019 12:02
Najlepsze muffiny z borówkami (7 składników)

Drukuj przepis Składniki ► mąka pszenna [250 g / 2 szklanki o pojemności 250 ml, mąka nałożona ,,luźno łyżką] ► proszek do pieczenia [8 g / 2 płaskie łyżeczki] ► cukier [200 g / 1 szklanka] ► jajka rozmiar L [2 sztuki] ► olej o neutralnym smaku [65 g / 1/3 szklanki] ► maślanka [180 g / 3/4 szklanki] ► świeże borówki amerykańskie [ok. 200 g / 1,5 szklanki] Do ich przygotowania nie potrzeba żadnego wymyślnego sprzętu, wystarczy tylko: duża miska do wymieszania składników suchych do wymieszania składników suchych duża miska do wymieszania składników mokrych do wymieszania składników mokrych drewniana łyżka lub szpatułka do mieszania lub do mieszania mikser ręczny lub planetarny , ewentualnie metalowa trzepaczk a do utarcia jajek z cukrem , ewentualnie a do utarcia jajek z cukrem forma na babeczki, u mnie blacha z 12 miejscami na muffiny, każdy o średnicy 7 cm Mieszaj TYLKO do połączenia składników! Na 1 muffina bez kruszonki 219 kcal, 35 g węglowodanów, 7 g tłuszczu, 4 g białka Na 1 muffina z kruszonką 296 kcal, 46 g węglowodanów, 11 g tłuszczu, 5 g białka *wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. S – poniżej 53 g M – od 53 g do 63 g L – od 63 g do 73 g XL – powyżej 73 g Olej Do tego ciasta, podobnie jak autorka przepisu, postanowiłam użyć oleju, z dwóch głównych powodów. Notatki Przeliczniki, jakich używam: 1 szklanka = 250 ml 1 łyżka = 15 ml 1 łyżeczka = 5 ml 1 kostka masła = 200 g Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 12 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Jeśli decydujecie się na dodanie kruszonki, przed samym pieczeniem należy sprawnie wymieszać 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g zimnego masła, rozcierając je w dłoniach. Na kruszonkę (opcjonalnie): ► masło [50 g / 1/4 kostki] ► cukier [50 g / 1/4 szklanki] ► mąka [100 g] Działa także z mlekami roślinnymi, jeśli potrzebny bezmleczny zamiennik! Świeże borówki W oryginalnym przepisie użyte zostały borówki amerykańskie, ale z powodzeniem można podmienić je na dowolne owoce sezonowe. Składniki na muffiny z borówkami Mąka pszenna Do tego przepisu sprawdzą się mąki pszenna w typach: 405, 500, 550, 650. Gdy pieczemy delikatne babeczki czy muffiny, zależy nam na tym, aby te nici były jak najsłabsze, aby ciasto było miękkie i rozpływało się w ustach… Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Z relacji czytelników, którzy testują przepisy w różnych konfiguracjach dowiedziałam się też, że sprawdzi się jasna mąka orkiszowa typ 630 lub 700. Proszek do pieczenia Niestety, jak to kruszonka – kruszy się, więc jeśli planujecie zabrać muffiny ze sobą do śniadaniówki, na grilla czy piknik, polecam zwieńczyć je odrobiną lukru lub delikatnie posypać cukrem pudrem. W osobnej misce utrzeć 2 jajka z 200 g cukru i 1 łyżką cukru waniliowego, aż masa zbieleje i zwiększy objętość (ok. 3-4 minuty). Sezon na borówki w pełni, a że muffiny z borówkami to amerykański klasyk, postanowiłam sięgnąć po amerykański przepis. Forma muffinów jest niezwykle poręczna – świetnie sprawdzą się na wynos, na piknik czy do lunchboxa. Foremki na muffiny można wyłożyć uprzednio papierowymi papilotkami lub po prostu natłuścić (ja smarowałam pędzelkiem kuchennym, zamoczonym w oleju). Oczywiście, jeśli chcecie, można jak najbardziej podmienić olej na masło, ale finalne muffiny mogą się nieco różnić konsystencją. Z przygotowania odpada nam jeden krok – nie trzeba roztapiać i studzić masła, wystarczy wyjąć z szafki butelkę oleju i sprawa załatwiona. Wyrastają piękne i pulchne, a dzięki maślance użytej w przepisie, lekko kwaskowate ciasto jest puszyste i rozpływa się w ustach. W misce wymieszać 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki soli. Jeśli chodzi o cukier, w tym przepisie można sobie pozwolić na wiele modyfikacji. Jeśli z jakiegoś powodu zabraknie proszku, można go wykonać samodzielnie, mieszając sodę oczyszczoną z kwaskiem cytrynowym, wg poniższej formuły: Cukier Dodatki i dekorowanie Do bazowego ciasta można dodać nie tylko wanilię, ale także cynamon czy skórkę otartą z cytryny (cytryna i borówka amerykańska to szalenie popularne połączenie). Jako, że przepis mieszamy tylko do połączenia składników, proszek do pieczenia jest jedynym rodzajem spulchniania, jakie stosujemy w cieście. Oznaczenie o rozmiarze jajek zawsze powinno znajdować się na wytłoczce w widocznym miejscu. Wystarczy zakwasić szklankę mleka łyżką octu lub soku z cytryny i odstawić na kilka minut. Ale spokojnie, jeśli nie chcecie kupować całego kartonu, można przygotować własną maślankę ze składników, które zapewne macie w domu. Więc gdy tylko przystąpimy do ostatniego kroku, czyli połączenia składników suchych z mokrymi, warto wymieszać ciasto krótko i delikatnie. Nie na tym, by było elastyczne jak to na pizzę czy bułki. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość ? Najlepsze muffiny z borówkami (7 składników) Do masy jajecznej dolać 65 g oleju i 180 g maślanki. Problem w tym, że wilgoć obciąża ciasto i ujmuje nieco z delikatnej, napowietrzonej konsystencji. Muffiny z borówkami są naprawdę banalne w wykonaniu!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2019/07/najlepsze-muffiny-z-borowkami-7-skladnikow.html