fraisier

Ciasta
31.05.2019 8:33
fraisier

Akurat nie miałam dżemu wiec do glazury na wierzch użyłam rozdrobnionych truskawek wymieszanych z polową galaretki truskawkowej. biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl mąki 0,5 szkl cukru łyżeczka proszku do pieczenia ( nie jest konieczny) 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli krem muślinowy: 5 żółtek 0,5 szkl cukru, 1/2l mleka, 40g mąki 30g skrobii kukurydzianej laska wanilii 200 masła w temp pokojowej syrop: 100ml wody, 0,5 szkl cukru 3 łyżki wódki lub innego mocnego alkoholu (można pominąć) owocowa glazura: 3 kopiaste łyżki ulubionego dżemu 1 łyżeczka żelatyny truskawki około 75dag biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrami. Ostudzić i podzielić na 2 blaty. krem muślinowy: Mleko zagotować z laską wanilii przeciętą wzdłuż . Ułożyć na brzegach tortownicy tak by ich przecięta część przyklejała się do boków, a okrągła część była skierowana do wewnątrz. Na pierwszej warstwie kremu ułożyć pozostałe truskawki pokrojone w kostkę. Pierwszy biszkoptowy blat ułożyć w formie wyłożonej dookoła folią aluminiową lub papierem; nasączyć. ...fraisier to francuskie klasyczne ciasto; biszkopt z muślinowym kremem i charakterystycznie dla tego ciasta ułożonymi dookoła truskawkami. Gotować na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając do czasu gdy krem zgęstnieje. Żółtka ubić z cukrem na puszysta masę. Połowę kremu wyłożyć delikatnie na biszkopt. Piec ok.25-30 minut do suchego patyczka w temp. 160 stopni. Z cukru i wody przygotować syrop. Do jeszcze ciepłego kremu dodać 100g masła. Przestudzoną glazurę rozlać na wierzchu drugiego blatu. Zdjąć z ognia, wyskrobać resztę ziarenek a skórkę wyrzucić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mniam-mniam.com.pl/2016/06/fraisier.html