Babka majonezowa z czekoladową polewą

Monika
Ciasta
16.04.2019 12:43
Babka majonezowa z czekoladową polewą

Składniki: (szklanka 250 ml) - Jajka 4 - Cukier 3/4 szklanki ok 160 g - Mąka pszenna Tortowa 1/2 szklanki ok. 85 g - Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki ok 95 g - Majonez 2/3 szklanki (4 pełne łyżki) ok 140 g - Proszek do pieczenia łyżeczka z lekką górką - Cukier waniliowy łyżeczka - Starta skórka z cytryny łyżka - Sól szczypta Polewa: - Czekolada mleczna 80 g - Olej łyżeczka - Wiórki kokosowe garść Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie Thermomaster: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli 5-6 min./ob.5 Dodawać partiami cukier,cukier waniliowy skórka z cytryny, żółtka ob. 3 Dodawać partiami majonez, łyżka po łyżce ob. 1 do połączenia składników Do dzbana przesiać mąki oraz proszek do pieczenia 1 min./ ob. 1 Pozostałe czynności jak wyżej. po około 15 minutach po wyjęciu z piekarnika wyjąć z blaszki i poczekać do całkowitego przestudzenia. po około 15 minutach po wyjęciu z piekarnika wyjąć z blaszki i poczekać do całkowitego przestudzenia. Składniki zmiksować tylko do połączenia składników. Blaszkę do babki lub keksówkę wysmarować masłem a następnie obsypać bułką tartą. Składniki zmiksować tylko do połączenia składników. Blaszkę do babki lub keksówkę wysmarować masłem a następnie obsypać bułką tartą. Kolejno dodawać cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz żółtka. Piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneeprzygody.blogspot.com/2019/04/babka-majonezowa-z-czekoladowa-polewa.html