Pijana wiśnia

Patrycja
Ciasta
24.03.2019 14:36
Pijana wiśnia

Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, sól szczypta, masa: mleko 700 ml, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 60 g, żółtka 3 szt, wiśnie z nalewki 250 g, masło 250 g, polewa: czekolada mleczna 120 g, śmietanka 30% 120 g, do nasączenia: woda 50 ml, kawa rozpuszczalna 0,5 łyżeczki, dodatkowo: wiśnie z nalewki do dekoracji 35 szt, Mąkę pszenną przesiewamy do miski, odejmujemy dwie łyżki mąki i w zamian wsypujemy kakao, przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i suche składniki mieszamy razem. Odstawiamy z palnika, wkładamy połamaną czekoladę, odstawiamy na 2 min. Wiśnie z nalewki odsączamy na sitku i dodajemy do masy. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ostygnięty budyń. Gdy mleko zacznie się gotować to wsypujemy cukier i wlewamy pozostałe mleko z budyniami. Budyń gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Masa: 500 ml mleka zagotowujemy, w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy oraz żółtka. Przez cały czas budyń energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2019/03/pijana-wisnia.html