Delicja na święta i nie tylko

Kasia
Ciasta
23.03.2019 0:07
Delicja na święta i nie tylko

Nie dość, że super prezentuje się na stole, to jeszcze rewelacyjnie smakuje. SKŁADNIKI (duża blacha) BISZKOPT: 6 jajek rozmiar L 155 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 190 g cukru WARSTWA GALARETKOWA: 2 galaretki pomarańczowe 700 ml wrzącej wody 1 puszka mandarynek KREM CZEKOLADOWY: 200 g czekolady mlecznej 200 g śmietany kremówki 36% orzechy włoskie MASA: 2 żółtka 2 szklanki mleka 3,2% 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 180 g masła DODATKOWO: 1 gorzka czekolada do dekoracji PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT: Przy biszkopcie należy pamiętać o tym, by jajka miały temperaturę pokojową. Następnie ciasto wyciągnąć z piekarnika i rzucić blaszką z biszkoptem 2-3 razy na ziemię z wysokości około 50 cm – dzięki temu biszkopt nie opadnie. Na gotujące się, wlać przygotowaną wcześniej mieszankę zagotować na małym ogniu – często mieszać i rozcierać ewentualne grudki. Witajcie! Tym razem, na prośbę jednej znajomej, postanowiłam wrzucić przepis na ciasto zwane Delicją. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Galaretka, przed wylaniem na ciasto musi być już bardzo gęsta – musi mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wylać na to nie za zimny, ale też nie za gorący krem czekoladowy. Biszkopt i galaretkę najlepiej zrobić sobie dzień wcześniej, a na następny dzień zrobić kremy i wykończyć. Następnie obie mąki przesiać przez sitko i miksować na najniższych obrotach, lub wymieszać szpatułką. Wiadomo – mandarynki, które są w cieście kojarzą się większości z nas właśnie ze świętami Bożego Narodzenia. Odstawić na 2 minuty i dokładnie wymieszać. Dodajemy do niej pokrojone na mniejsze części mandarynki. Powstały krem wyłożyć na ciasto, rozsmarować i wyrównać. Jeśli uważamy, że jest mało słodka, dodać 1-2 łyżki cukru pudru. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę na biszkopt. Kiedy piana z cukrem będzie lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Mandarynki odsączyć z zalewy, ale jej nie wylewać. Owoce pokroić na mniejsze cząstki. Przedstawiam nietypową wersję, taką na bogato.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotujzgroszkiem.blogspot.com/2018/12/delicja-na-swieta-i-nie-tylko.html