SZPINAKOWO BANANOWE CIASTO Z GOTOWANYM SEREM I MASCARPONE

Iwona
Ciasta
22.03.2019 19:26
SZPINAKOWO BANANOWE CIASTO Z GOTOWANYM SEREM I MASCARPONE

Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Ciasto: 3 duże jajka 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 1/2 szkl oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g zamrożonego jeden 200 g banan, bardzo dojrzały esencja waniliowa dżem z czarnej porzeczki Masa serowa: 400 g sera twarogowego, kremowego 1/4 szkl cukru 80 g masła 2 jajka kl M 60 ml mleka 3 łyżki budyniu bez cukru waniliowego Masa z mascarpone: 100 ml słodkiej śmietanki 125 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny fix deserowej i trochę gorącej wody do niej około 3-4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki Ciasto 1. Mrożone warzywa i owoce to bogactwo witamin i smaku, dzięki procesowi szybkiego zamrażania świeżych warzyw i owoców zachowują one smak, zapach oraz swój wygląd (jakby były zerwane prosto z krzaczka;) Takie warzywa, w okresie jesienno zimowym kupuje bardzo często ponieważ przewyższają wartościami odżywczymi te które obecnie są świeżymi w sklepach, a często są z zagranicy i aby przetrwać długą podróż do nas są porządnie zakonserwowane rożnymi nieciekawymi substancjami :/ 6. Obkrawamy brzegi ciasta (posłużą nam za kruszonkę na wierzch) a ciasto przekrawamy na dwie części i dolny balat smarujemy dżemem porzeczkowym, a na niego wykładamy gęstniejącą, przestudzoną masę serową, przykrywamy górnym blatem i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy z mascarpone. Szpinak użyłam mrożony, rozdrobniony który wcześniej rozmroziłam i odcisnęłam z nadmiaru wody, miałam też bardzo dojrzałego banana który idealnie się wpasował w to ciacho i dla tych co się boją smaku szpinaku w cieście to jest to super rozwiązanie, banan nadaje mu swojego subtelnego smaku. Śmietankę z lodówki wlewamy do wysokiego naczynia, następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i całość ubijamy do zgęstnienia uważając żeby nie przebić masy ! 8. Żelatynę fix rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i dodajemy strużkiem do masy i miksujemy krótko. Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :) W ogromnej obawie przed takim prawdziwym fest szpinakowym ciastem postanowiłam upiec takie na wpół szpinakowe i się nie zawiodłam. 2. Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem. 3. Następnie dodajemy pokrojonego banana, szpinak i partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. 4. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2019/03/szpinakowo-bananowe-ciasto-z-gotowanym.html