Ciasto makowe z budyniem

Ciasta
19.03.2019 8:40
Ciasto makowe z budyniem

Składniki na ciasto: 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1 nie pełna szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. masła lub margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego ( miałam swojski) 1 jajko Składniki na masę: 800 ml. mleka 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 1 paczka maku 200 g. mielonego lub suchego 50 g. płatków migdałów Wykonanie: Najpierw przygotować masę. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Myślę, że to ciasto można przygotować na świąteczny stół, zamiast tradycyjnego makowca. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć masę. Na koniec dodać jajko i zagnieść, żeby powstała kruszonka. Na masę, wyłożyć resztę kruszonki. Zdziwiło mnie połączenie budyniu z makiem, nigdy czegoś takiego nie jadłam. Wsypać mak i na koniec, pokruszone płatki migdałowe. Ciasto jest pyszne, a przede wszystkim łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ciasto bardzo mnie zaciekawiło, więc postanowiłam wypróbować. W między czasie zamieszać masę budyniową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2019/03/ciasto-makowe-z-budyniem.html