Czekoladowo-Śmietankowy Kopiec Kreta (z Czekoladowym Musem)

Paulina z Na To Mam Ochotę
Ciasta
13.03.2019 15:00
Czekoladowo-Śmietankowy Kopiec Kreta (z Czekoladowym Musem)

Składniki na Musowy Krem Czekoladowy: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady niepełna 1/2 szklanki kakao 1 szklanka śmietanki 30 % 2 białka 6 łyżek cukru (lub mniej, więcej) 2-3 łyżeczki żelatyny 3 duże banany (nie polecam tych zbyt dojrzałych) sok z połowy cytryny Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Składniki na Czekoladowy Ganache do nasączenia ciasta: 1/3 tabliczki mlecznej czekolady 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao Śmietankę i mleko podgrzać w garnuszku z połamaną czekoladą i kakao cały czas mieszając składniki. Składniki na Doskonałe Ciasto Czekoladowe: 3/4 szklanki maślanki 2 jajka 3/4 szklanki cukru niepełna 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki kakao (naturalne, prawdziwe) Przy użyciu łyżki wydrążyć środek ciasta pozostawiając 1,5-2cm od brzegów i dołu (na oko - ale pamiętajmy, że w dołku muszą zmieścić się banany i mus czekoladowy). Śmietankę podgrzać z 2 łyżkami cukru na ceramicznej patelni lub w garnuszku z grubym dnem. Banany w musie powinny być na równi z brzegami ciasta (jak na zdjęciach). 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej odrobina bułki tartej i oleju do wysmarowania formy Ponownie podgrzać masę - około 1 min. na małym ogniu cały czas mieszając. Ułożyć na kremie przekrojone w poprzeg i lekko posmarowane sokiem z cytryny - banany. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać 4 łyżki cukru - łyżka po łyżce. Odstawić na 10 min, aby cukier się trochę rozpuścił. Żelatynę podgrzać w mikrofali tylko do rozpuszczenia się - około 5 s. Kiedy kryształki całkowicie się rozpuszczą, a masa będzie błyszcząca i sztywna dodać do niej powoli, gęstą (może być jeszcze leciutko ciepła) masę czekoladową. Tym razem zapraszam Was na Kopiec Kreta z Musem Czekoladowym. Połowę musu czekoladowego wyłożyć na nasączone ganache ciasto. Po upłynięciu 1 min. kakao i wymieszać. Mąkę, sodę, proszek i kakao wymieszać w miseczce i przesiać. Odstawić na 10 min. Ciasto jak zwykle niezawodne, mięciutkie, wilgotne i błyskawiczne w przygotowaniu. Kiedy powstanie gęsty, ale nadal płynny sos zdjąć z ognia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://natomamochote.blogspot.com/2019/03/czekoladowo-smietankowy-kopiec-kreta-z.html
Na To Mam Ochotę

Na To Mam Ochotę

Paulina z Na To Mam Ochotę

facebook