Oponki serowe

Kasia
Ciasta
12.01.2019 12:12
Oponki serowe

Oponki serowe Oponki serowe – składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 500 g białego sera (kawałek niezmielonego) 2 jajka 100 ml śmietany kwaśnej 18% łyżeczka z czubkiem sody oczyszczonej 200 g drobnego cukru kieliszek spirytusu 1 litr oleju opcjonalnie: cukier puder Oponki serowe – wykonanie: Ser rozkruszyć na dno miski. Oponki serowe – nie jadłam ich tak dawno, że sama nie pamiętam już, kiedy ostatnio 🙂 Całkiem możliwe, że było to jeszcze za życia mojej Babci. Na blogu jest wiele przepisów na Tłusty Czwartek (zobacz tutaj), jednak typowo przepisu na oponki serowe nie było 🙂 Te oponki serowe są trochę jak pączki moskiewskie mojej Babci, do których nie używa się drożdży. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby oponki serowe zgubiły nadmiar tłuszczu. Każdą rozwałkować na grubość około 1 cm i wycinać z niej szklanka koła, a kieliszkiem wewnątrz koła kolejne kółeczko. Najlepsze serowe oponki są oczywiście jeszcze ciepłe z filiżanką dobrej herbaty. Smażyć na brązowy kolor najpierw z jednej, następnie z drugiej strony. Ten przepis jest bardzo fajny – oponki szybko się smażą, ładnie podrastają, są kruche i miękkie. Oponki chyba lubiliśmy jako dzieci (ja i moje rodzeństwo) najbardziej, szczególnie przez możliwość ich wykrawania. Na rozgrzany tłuszcz kłaść oponki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2019/01/oponki-serowe.html