Warstwowy placek biszkoptowo-serowy

Pati
Ciasta
12.01.2019 11:24
Warstwowy placek biszkoptowo-serowy

Warstwowy placek biszkoptowo-serowy Składniki: Ciasto z białek: 7 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej Sernik: 1 kg twarogu na sernik (zmielonego trzykrotnie lub takiego z wiaderka) 7 żółtek 100 g masła (w temperaturze pokojowej) szklanka cukru 1 opakowanie fix’u do serników (można zastąpić opakowaniem budyniu śmietankowego lub waniliowego) 2 białka Masa budyniowa: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 300 g masła (w temperaturze pokojowej) Polewa: 80 g margaryny 2 łyżki kakao 3 łyżki wody 2 łyżki cukru pudru Wymiary formy 37 cm x 24 cm Rozpoczynamy od przygotowania ciasta z białek. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu) przez około godzinę. Tymczasem w drugiej misce ucieramy masło z drugą połową szklanki cukru na białą, puszystą masę. W misce ucieramy masło na puszystą masę, łączymy z masą budyniową i dokładnie ucieramy. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu) około 30 minut. Ubijamy 2 białka na sztywno z połową szklanki cukru. Spód ciasta smarujemy połową masy, później układamy na niej sernik, który następnie smarujemy resztą masy, przykrywamy ją drugą połową ciasta. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie za pomocą łyżki wykładamy w odstępach kupki ciasta. Na koniec dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Budynie dokładnie mieszamy z połową mleka i żółtkami, tak żeby nie było grudek. Ten rok rozpoczynamy na słodko 🙂 Pierwszym wpisem będzie przepis na warstwowy placek biszkoptowo-serowy. Następnie w garnku zagotowujemy drugą połowę mleka z cukrem. Przepis znalazłam w jednym z czasopism kulinarnych i od razu przyciągnął moją uwagę 😉 Na koniec przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/warstwowy-placek-biszkoptowo-serowy