Pychotka/Pani Walewska

Ewa
Ciasta
12.01.2019 9:46
Pychotka/Pani Walewska

Ciasto: 400 g mąki 50 g cukru pudru 4 żółtka 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 8 białek 150 g posiekanych orzechów włoskich 200 g cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 500 ml mleka 1 op. cukru wanilinowego 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 120 g cukru 200 g masła dżem z czarnej porzeczki Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Pychotka to dwie warstwy kruchego ciasta posmarowane kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek, zapieczone razem z ubitymi białkami z dodatkiem orzechów. Dokładnie mieszamy i trzymamy na palniku do zgęstnienia (ja zwykle od momentu zagotowania, stale mieszając, gotuję jeszcze przez około 2-3 minuty). Zamiast orzechów wmieszanych w pianę, można wykorzystać płatki migdałowe i posypać nimi wierzch bezy, jednak zdecydowanie bardziej polecam opcję z orzechami. Resztę mleka razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia. Odlane mleko łączymy z żółtkami oraz obiema mąkami, dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Zimne masło trzemy na tarce i łączymy z mąką. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę (najpierw jedną łyżkę i w razie konieczności dodajemy drugą). Ciasto wstępnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 10-15 minut. Składniki na bezę dzielimy na połowę. Jedną część wkładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki, drugim ciastem wykładamy dno blaszki (21×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na jeden blat wykładamy całą masę, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem. Do ubitej piany wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz posiekane orzechy, delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/01/12/pychotka-pani-walewska/