Pomarańczowiec z brzoskwiniami

Patrycja
Ciasta
11.01.2019 21:29
Pomarańczowiec z brzoskwiniami

Składniki: pomarańcze 4 szt, orzechy włoskie mielone 1 szklanka, biszkopt (składniki na jeden biszkopt): jajka 4 szt, cukier 3/4 szklanki, kakao 1 łyżka, bułka tarta 5 łyżek, mąka pszenna 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 1 część pomarańczy, 1 część orzechów, masa: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 szt, cukier 4 łyżki, masło 200 g, brzoskwinie z puszki 400 g, dodatkowo: cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Pomarańcze pokroić na ćwiartki i gotować 10 min. Do masy jajecznej dodajemy 1 część lekko odciśniętych pomarańczy oraz 1 część zmielonych orzechów, na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Mleko z cukrem nastawiamy na palnik (350 ml), w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 180 st.C przez 45-60 min. Brzoskwinie odsączamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Na małej mocy palnika gotujemy budyń ok 3 min.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2019/01/pomaranczowiec-z-brzoskwiniami.html