Niezawodne muffiny (6 składników)

Wilk
Ciasta
05.01.2019 17:01
Niezawodne muffiny (6 składników)

Niezawodne muffiny Drukuj przepis Składniki ► mąka pszenna [300 g] ► proszek do pieczenia [1 łyżeczka] ► masło [100 g/ 1/2 kostki] ► cukier [200 g / 1 szklanka] ► jajko [2 sztuki] ► maślanka [1 szklanka] Dodatkowo: ► sól [1/2 łyżeczki] ► aromat waniliowy, cukier waniliowy [kilka kropel lub łyżeczka] ► ulubione dodatki Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Przez 5 minut piec w temperaturze 220 stopni, potem obniżyć do 180 stopni i piec przez kolejne 10-12 minut (do suchego patyczka). Na tym etapie, do ciasta można dodać ulubione dodatki (posiekaną czekoladę, owoce, orzechy etc.) Ciasto przelać do foremek lub papierowych papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Nie warto pomijać tego kroku – pieczenie w 2 temperaturach gwarantuje chrupiący wierzch i miękki, elastyczny i puszysty środek muffina. Dlatego nie bójcie się dodać do nich czego tylko dusza zapragnie – kawałeczków czekolady, ulubionych owoców, orzechów, dowolnych przypraw i aromatów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2019/01/niezawodne-muffiny-6-skladnikow.html