Dundee Cake - Tradycyjne Ciasto Świąteczne

Paulina z Na To Mam Ochotę
Ciasta
23.12.2018 11:17
Dundee Cake - Tradycyjne Ciasto Świąteczne

Składniki na masę bakaliową: 400 g suszonych daktyli 200 g suszonych fig 400 g rodzynek 10 suszonych moreli 10 suszonych śliwek sok wyciśnięty z pomarańczy 1 i 1/4 szklanki ciemnego, dobrej jakości rumu Składniki na Ciasto Dundee Cake: 250 g masła 1 i 1/4 szklanki cukru 5 jajek + 1 żółtko 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki ciemnego, dobrego rumu (lub mniej)- do nasączenia upieczonego Ciasta Świątecznego Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość - o ile nie zjecie wszystkiego na święta, zagości z pewnością na sylwestrowym lub noworocznym stole. W moim domu to jedno z 4 ciast, które bezustannie piekę na każde Święta. Dundee Cake to wigilijne szkockie ciasto wypiekane tradycyjnie od XIX wieku. Po kolejnych 2 dniach smarujemy pozostałą 1/3 szklanki rumu, owijamy folią i odstawiamy na min. 1 dzień. Dodatkowo, po upieczeniu ciasto jest nakłuwane polewane rumem, aby po kilkudniowym (lub miesięcznym) leżakowaniu rozpływać się w ustach i stawać numerem jeden przy świątecznym stole. Składniki na Biały lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki wrzącej wody 1 łyżeczka rumu Odstawić na minimum 1 dzień (a najlepiej na 2-3 dni). Kiedy upiekłam je po raz pierwszy na Boże Narodzenie kilka lat temu, na siłę szukałam okazji aby wstawić je do piekarnika ponownie. Po tym czasie znów polewam rumem i odstawiam na kolejne 2 dni, a później znów rum - szczelne zawinięcie ciasta. Jeśli lukier jest zbyt gęsty - dolać odrobinę wody (lub rumu), jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Daktyle, figi i śliwki pokroić w dużą kostkę. Gotowe Dundee Cake, po upieczeniu polewam najlepszej jakości ciemnym rumem, owijam folią i odstawiam na dwa dni. Zawinąć folią spożywczą i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce. Inna nazwa na to Ciasto to także Ciasto Bogacza lub Angielskie Ciasto Świąteczne. Nazywam je Dundee Cake, ponieważ składniki na ciasto pochodzą właśnie z tego przepisu. Dodaje także rodzynki, troszkę moreli i suszonych śliwek oraz skórkę lub sok z pomarańczy. Jest bardzo podobne do pieczonego w Wielkiej Brytanii Christmas Cake, które natomiast wypełnia masa bakali wcześniej moczonych w rumie. Wszystko nasączam w dużej ilości dobrego ciemnego rumu przez co najmniej 1 dzień. Wyjąć ciasto z formy razem z papierem do pieczenie (nie usuwamy go).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://natomamochote.blogspot.com/2016/12/dundee-cake-ciasto-swiateczne.html