Ślimaczki szarlotki na drożdżowym, czyli Cinnamon & apple rolls buns

Ciasta
18.12.2018 20:24
Ślimaczki szarlotki na drożdżowym, czyli Cinnamon & apple rolls buns

Składniki : Na ciasto drożdżowe : 600 g mąki pszennej typ 650 10 g suchych drożdży (instant) 100 g cukru 1 płaska łyżeczka soli 115 g masła 1 jajko (L) 200 ml mleka 70 ml wody Na nadzienie : 5 jabłek kwaśnych i jędrnych (350 g) 160 g cukru trzcinowego jasnego sok z połowy cytryny 2 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki cydru Ponadto: 2 łyżki masła 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego Wykonanie : 1. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę z cukrem. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części a następnie przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką. 6.Po ok 3 minutach płyn powinien odparować w tym momencie dodajemy cukier i mieszamy. Do mąki dodajemy masę jajeczno-maślaną i mieszamy następnie wlewamy trochę wody w temperaturze pokojowej wyrabiając ciasto. Ciasto pozostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu na 90 minut. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika na 30-35 minut. 9. Dzielimy bułeczki odcinając je w odstępach ok . 5 cm. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut. Ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.30 minut. Odstępy pomiędzy kolejnymi ślimaczkami powinny wynieść ok. 1-2 cm. Jabłka umieszczamy w garnku zalewamy cydrem i sokiem z cytryny dodajemy też cynamon. Kroimy na ok 1,5 cm kostkę. Przestudzone nadzienie nakładamy wzdłuż dłuższego boku pozostawiając ok 1,5 cm zapasu od brzegu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/2018/12/slimaczki-szarlotki-na-drozdzowym-czyli.html