Drożdżowy warkocz makowy

Pati
Boże Narodzenie
10.12.2018 13:50
Drożdżowy warkocz makowy

Zapraszam Was również do przeglądu innych bożonarodzeniowych wypieków ;* Drożdżowy warkocz makowy Składniki: Ciasto: - 350 g mąki - 250 ml ciepłego mleka - 15 g świeżych drożdży - 25 g roztopionego masła - 1 całe jajko (małe) - 2 żółtka - 3 łyżki cukru Kruszonka: - 50 g zimnego masła - 40 g cukru - 80 g mąki Dodatkowo: - 450 g masy makowej (u mnie Helio) - 1 białko Na początku drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy 3-4 łyżki mleka i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. W misce ucieramy żółtka z 2 łyżkami cukru na jasną masę, aż cukier się rozpuść. Później ciasto dzielimy na 3 długie paski, każdy z nich smarujemy masą makową i zwijamy. Dodajemy zaczyn z drożdży, jajko, roztopione masło, roztarte z cukrem żółtka i mleko. Pieczemy w 150°C z termoobiegiem około 40-45 minut, aż ładnie się zarumieni. W każde Święta w moim rodzinnym domu musi pojawić się drożdżowe ciasto z makiem. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/drozdzowy-warkocz-makowy