Idealne miękkie pierniczki i boska krajanka (7 składników)

Wilk
Boże Narodzenie
08.12.2018 15:31
Idealne miękkie pierniczki i boska krajanka (7 składników)

Znika błyskawicznie, rozpływa się w ustach i nie gwarantuję, że zdąży ostygnąć, więc przygotujcie od razu podwójną porcję składników :) Idealne miękkie pierniczki i boska krajanka Drukuj przepis Składniki ► mleko [200 g / niepełna szklanka] ► masło [60 g / 3 łyżki] ► miód [60 g / 5 łyżeczek] ► świeże drożdże [30 g] ► cukier puder [240 g / 2 szklanki] ► mąka pszenna [550 g] ► soda oczyszczona [1 płaska łyżeczka] To ciasto jest dość klejące (dlatego pierniczki wychodzą takie miękkie), więc warto porządnie podsypywać je mąką, póki nie zyska przyjemnej, łatwej do pracy konsystencji Podzielić na 4 części i kolejno wałkować na grubość 4-5 mm (im grubsze ciasto, tym pulchniejsze pierniczki, nie radziłabym wałkować ich zbyt cienko, na pewno nie poniżej 4 mm). Wystarczy rozwałkować ciasto na grubość 5-6 mm, piec przez 5 minut (tak jak pierniki), a w czasie pieczenia przygotować lukier (moje sprawdzone proporcje do krajanki to 50 g cukru pudru na 10 g wody). Dodatkowo: ► kakao [3 łyżki] – opcjonalnie ► przyprawa do piernika gotowa lub domowa [20 – 40 g / 2-4 łyżki] ► sól [1/2 łyżeczki] ► biały pieprz mielony [1/4 łyżeczki] Idealne do pieczenia z dziećmi – piecze się ekspresowo i nie zawiera surowych jajek, więc nawet skubanie surowego ciasta ukradkiem jest całkowicie bezpieczne :) Można je także przechowywać w metalowych pojemnikach przez ok.2-3 tygodnie, choć najlepiej smakują świeże, więc bez problemu można je piec w tygodniu poprzedzającym wigilię. Ciasto, które ,,czeka na swoją kolej przed wałkowaniem dobrze zawinąć w folię, aby nie przeschło (powierzchnia pierniczków będzie wtedy mocno popękana). Nie chciałam się stresować, że nie zdążą skruszeć, gdy obudzę się z pieczeniem tydzień przed świętami. W smaku nieprzesłodzone, aby dobrze współgrały z lukrem i czekoladą, z wyraźnymi nutami imbiru i cynamonu, a pod koniec, w ostatnim kęsie, subtelnie pikantne. Używamy tu wielu składników z tendencją do zbrylania (cukier puder, kakao), więc przesiewanie jest konieczne, aby uzyskać równomierne, ładne i gładkie pierniki. Aby nie rozlewały się na blaszce i nie traciły kształtu. Notatki Drożdże można podmienić na suszone/instant w ilości 14 g/2 saszetek, testowałam oba sposoby i oba się sprawdzają. Gorącą krajankę, zaraz po wyjęciu z piekarnika, wrzucić do miski z lukrem i wymieszać, aby pokryć każdy kawałek. W międzyczasie, do miski przesiać mąkę, resztę (200 g) cukru pudru, kakao (opcjonalnie), przyprawę do piernika, sól, biały pieprz i sodę. W takim przypadku dobrze jest zwiększyć ilość przyprawy, aby pierniki były mocno aromatyczne. Lista moich była dłuższa niż list do Mikołaja :D Chciałam, żeby od razu po wyjęciu z pieca były miękkie i delikatne. To ciasto jest miękkie i bardzo łatwo się z nim pracuje. Można je upiec tydzień przed a nawet dzień przed Wigilią – kiedy nastrój jest już stuprocentowo świąteczny! Wlać zawartość garnuszka do składników suchych, wymieszać szpatułką, następnie zagnieść na stolnicy do uzyskania kuli gładkiego ciasta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2018/12/idealne-miekkie-pierniczki-i-boska-krajanka-7-skladnikow.html