Świąteczny piernik – najłatwiejszy przepis

Magdalena
Ciasta
20.11.2018 14:47
Świąteczny piernik – najłatwiejszy przepis

Był jeden duży piernik (ze zdjęcia) i jeden mniejszy (wyższy, w formie a la keksówka od Stella), który przełożyłam dodatkowo dżemem truskawkowym 🙂 Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 5 pełnych łyżek dżemu z jagód (niskosłodzonego)* 3 jajka klasy M 3 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżki naturalnego kakao (niesłodzonego) 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 1 łyżeczka sody *zamiennie dżem z czarnej porzeczki Foremki oferowane przez Stella ułatwiają nie tylko przewożenie czy też przechowywanie wypieków (na Święta w końcu pieczemy ich tak dużo, że normalnych form by nie nastarczyło, a ich mycie nie jest niczym przyjemnym), ale też zapobiegają przywieraniu ciasta. Dodatkowo: foremka aluminiowa do pieczenia wyłożona w środku silikonowanym papierem do pieczenia Stella Rozmiar: 31 cm x 22 cm x 4,5 cm Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). 🙂 Jest u nas od bardzo dawna i zawsze się sprawdzą 🙂 Spróbujcie. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, średnio około 40-45 minut. Świąteczny piernik – najłatwiejszy przepis Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez pienika. Jeśli szukacie pysznego, miękkiego aromatycznego piernika, którego przygotowanie nie przysporzy Wam kłopotów, to szczerze polecam Wam ten przepis Jest tak prosty, że bardzo często przygotowują go ze mną moje dzieci 🙂 Jeden wypiek zostaje dla nas, a inne zabieram w odwiedziny do przyjaciół czy rodziny. Masę wylewamy do formy – u mnie forma jednorazowa, która nie wymaga natłuszczania. Dziś dzielę się z Wami naszym ulubionym przepisem na piernik.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/swiateczny-piernik-najlatwiejszy-przepis/