Kora orzechowa z brzoskwiniami

Kasia
Ciasta
25.10.2018 8:22
Kora orzechowa z brzoskwiniami

Pyszne ciacho,z orzechami,wiórkami kokosowymi,rodzynkami i brzoskwiniami,do tego pyszna masa i galaretka-polecam do kawki na każdą okazję Składniki: - Biszkopt bakaliowy: - 8 białek - 200g cukru - 3 żółtka - 200 g orzechów włoskich, zmielonych - 100 g wiórków kokosowych - 100 g rodzynek - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - krem budyniowo-brzoskwiniowy: - sok z 1 puszki brzoskwiń - 5 łyżek cukru - 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g) - 1 łyżka mąki pszennej - 1 ½ szkl wody - 5 żółtek - 300 g miękkiego masła - Dodatkowo: - 2 paczki Delicji o smaku pomarańczowym (24 szt.) - ¼ szkl mocnego naparu kawy naturalnej - ¼ szkl rumu lub wódki - osączone brzoskwinie z 1 puszki - 2 galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie: Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia w wodzie. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Robimy krem ,sok z brzoskwiń zagotować z cukrem i ¾ szkl wody. Budynie, żółtka i mąki rozpuścić w ¾ szkl wody. Placki można upiec również na jednej blaszce, a po upieczeniu przekroić na dwa blaty. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień,kiedy placki zrobią się lekko wilgotne, Smacznego! Całość zalać tężejącą, wystudzoną ,przygotowanymi w 750 ml gorącej wody galaretkami brzoskwiniowymi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2018/10/kora-orzechowa-z-brzoskwiniami.html