MIGDAŁOWA SZARLOTKA Z ŻURAWINAMI

Ciasta
17.08.2018 7:40
MIGDAŁOWA SZARLOTKA Z ŻURAWINAMI

Author: cookingforemily Serves: 10 Ingredients Ciasto 100 g całych migdałów (ze skórką lub bez) 250 g mąki 200 g masła 4 łyżeczki brązowego cukru 1 jajko Nadzienie 4 jabłka (szara reneta lub granny smith) 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 100 g żurawiny Instructions Migdały wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Te moje ciasta zaczęły też trochę ewaluować od brownie z karmelem i orzechami w zdrowszą stronę- do ciast z mniejsza ilością cukru, lub wogóle bez cukru, większą ilością razowej mąki czy zdrowszymi rodzajami mąk. Być może tak jest i na pewno jest to słuszna koncepcja (skłonność do tycia, zęby itd) ale niestety życie dość szybko zweryfikowało tę koncepcję, jak też wiele innych ideałów które miałam w głowie przed urodzeniem Emilii- odnośnie jej wychowania, karmienia, rozrywek… 5.0 from 1 reviews Migdałowa szarlotka z żurawinami Drukuj Prep time 1 godzina 40 min Cook time 40 min Total time 2 godzin 20 min Pyszna, zdrowa szarlotka z żurawinami. Szybko bowiem okazało się , że Milka ma całkiem dobry apetyt, i jednym z jej pierwszych słów było dać, które pojawiało się początkowo głównie w kontekście jedzenia. No a tak się składa, że rodzice są fanami słodyczy, ja maniakalnie piekę ciasta, tak więc w wielu przypadkach były to rzeczy słodkie. Ta szarlotka właśnie taka jest, cukru w niej mało, są jabłka i żurawiny (źródło witamin B1 i B2 oraz C, wapnia, jodu, magnezu) a część mąki zastąpiłam mielonymi, prażonymi migdałami. Ciasto ciężko się wałkuje więc w przypadku problemów z rozwałkowaniem można formę wylepić kawałkami ciasta. Dziecko przecież nie zna słodkiego smaku, nie tęskni do niego, może żyć bez słodyczy (i nie wie co traci). Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki a następnie w plasterki. Mieliśmy więc wybór – nie jeść słodyczy, chować się po kontach albo podzielić się. Piec ok 10-15 minut, mieszając w tym czasie 2 razy- aż ładnie ściemnieją i zaczną wydawać intensywny zapach. Emilka je słodkie ALE nie je słodyczy ze sklepu tylko od czasu do czasu domowe ciasta. Wsypać mąkę do miski, dodać cukier, pokroić zimne masło w kostkę i dodać do mąki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2014/04/migdalowa-szarlotka-z-zurawinami/