Tarta z borówkami i kremem

Pati
Ciasta
10.08.2018 14:00
Tarta z borówkami i kremem

Ja jednak jestem zwolenniczką kruchego ciasta 😉 Tarta z borówkami i kremem Składniki: Ciasto: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru Krem: puszka mleka słodzonego skondensowanego (200 g) (dobrze schłodzonego) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) Spód nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujmy na niego jakieś obciążenie (u mnie fasola jaś). Na kremie układamy borówki i całość porządnie schładzamy w lodówce, przez co najmniej 3-4 godziny. Ciasto wałkujemy lub wyklejamy nim formę (na formę o średnicy 26 cm wystarczą 2/3 ciasta). Tartę pieczemy w dobrze nagrzanym do 160°C (z termoobiegiem) piekarniku pierwsze przez 20 minut. Tarta z borówkami i kremem będzie wprost idealna na nadchodzący weekend 😉 Za pierwszym razem, kiedy go przygotowałam był trochę za rzadki (prawdopodobnie było to wina mascarpone), jednakże już za drugim był idealny. Jeśli nie chcecie piec kruchego ciasta, jako spód śmiało możecie wykorzystać pokruszone ciastka wymieszane z roztopionym masłem. Dodatkowo: borówki amerykańskie masło/margaryna do wysmarowania formy Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i cukier puder.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/tarta-z-borowkami-i-kremem