Rolada z kremem porzeczkowym

Monika
Ciasta
04.08.2018 21:35
Rolada z kremem porzeczkowym

składniki: rolada 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 400 g czarnych porzeczek 2 łyżki cukru 2 łyżki wody 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30 % Podgrzać aby porzeczki puściły sok, zwiększyć ogień i gotować aż porzeczki się nieco rozpadną i odparują sok, który puściły. Gorące ciasto ułożyć na ściereczce, zdjąć papier i razem ze ścierką zwinąć w roladę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto lekko sie przyrumieni, ok 10-15 minut. Roladkę robiłam na szybko i posypałam tylko cukrem pudrem ale można ją też ładnie udekorować. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na koniec ubitą pianę. Do rondelka z grubym dnem wsypać porzeczki, dodać cukier i 2 łyżki wody. Następnie całość zmiksować blenderem, nie musi być idealnie na gładki mus, mogą być małe kawałeczki. Serek mascarpone ubić ze śmietanką na sztywny krem. Była ochota na coś słodkiego więc powstała rolada. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2018/08/rolada-z-kremem-porzeczkowym.html