Lekkie ciasto z musem truskawkowym

Ciasta
15.06.2018 11:41
Lekkie ciasto z musem truskawkowym

Składniki:Ciasto: 2 duże jajka 70 g drobnego cukru 50 g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Mus truskawkowy: 1 kg truskawek (świeżych lub mrożonych) 330 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 8 łyżeczek żelatyny 8 łyżek zimnej wody Galaretka: 2 szklanki truskawek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny Delikatnie przekładamy ubitą śmietanę do zmiksowanych truskawek z żelatyną i delikatnie mieszamy rózgą tak aby uzyskać jednolitą masę. Delikatnie przekładamy ubitą śmietanę do zmiksowanych truskawek z żelatyną i delikatnie mieszamy rózgą tak aby uzyskać jednolitą masę. Truskawki miksujemy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem (3 łyżki cukru zostawiamy). Truskawki miksujemy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem (3 łyżki cukru zostawiamy). Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z pozostałymi 3 łyżkami cukru pudru. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z pozostałymi 3 łyżkami cukru pudru. Galaretka truskawkowa: Odszypułkowane truskawki wrzucamy do garnka, rozgniatamy, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Galaretka truskawkowa: Odszypułkowane truskawki wrzucamy do garnka, rozgniatamy, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej parę łyżek zmiksowanych truskawek i energicznie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej parę łyżek zmiksowanych truskawek i energicznie mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy rózgą do wymieszania się składników. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy rózgą do wymieszania się składników. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Mus truskawkowy: Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na parę minut do napęcznienia. Mus truskawkowy: Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na parę minut do napęcznienia. Znów podgrzewamy a gdy się zagotują zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Znów podgrzewamy a gdy się zagotują zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Gorące ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Gorące ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy będzie wystudzone odcinamy jego brzegi od ścianek formy za pomocą noża.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://qchniapoprostu.blogspot.com/2018/06/lekkie-ciasto-z-musem-truskawkowym.html