Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Anna
Ciasta
11.06.2018 13:31
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Składniki: - 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej do ciasta drożdżowego), - ok. 1/2 szklanki cukru, - 4 jajka, - 1 szklanka oleju, - 3/4 szklanki letniego mleka, - 100 g świeżych drożdży (kostka), - szczypta soli - ok. 1 miski rabarbaru pokrojonego w kostkę/plastry. Kruszonka: - ok. 70 g zimnego masła, - 1/2 szklanki mąki, - 1/3 szklanki cukru drobnoziarnistego (do wypieków). Najpierw robimy z niego drobną kruszonkę, a gdy masło będzie topnieć w rękach, tworzymy z niego kulę. Kruszonka: Składniki przekładamy do miseczki, rozdrabniamy w rękach ew. zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Ciasto możemy włożyć na jakieś 15 min. do lodówki, będzie lepiej się kruszyć. Zapraszam Was na pyszne drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką (bez wyrabiania). Miskę przykrywamy ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu na trzy godziny. Uwielbiacie tak jak ja ciasta drożdżowe z kwaśnymi owocami i słodką maślaną kruszonką?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2018/06/drozdzowe-z-rabarbarem-i-kruszonka.html