Kakaowiec z białą kruszonką i galaretką

Składniki:Kakaowiec:1 szklanka kefiru3 jajka3 łyżki kakao3 łyżki owoców z kompotu (ja dałam z konfitury)1 łyżeczka sody oczyszczonejKruszonka:20 dkg margaryny3 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru1 łyżka cukru z prawdziwą waniliąPoncz:1/2 szklanki …

Kakaowiec z białą kruszonką i galaretką

Składniki

Przepis

Składniki:

Kakaowiec:

1 szklanka kefiru

3 jajka

3 łyżki kakao

3 łyżki owoców z kompotu (ja dałam z konfitury)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Kruszonka:

20 dkg margaryny

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Poncz:

1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody

1 kieliszek wódki

1 łyżka cukru

Krem budyniowy:

2 szklanki mleka

1 opakowanie budyniu waniliowego

3/4 szklanki cukru pudru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

25 dkg margaryny

Dodatkowo:

1 galaretka wiśniowa

1 opakowanie okrągłych biszkoptów

polewa czekoladowa

starte orzechy

Przygotowanie:

Kakaowiec:

Kefir, jajka, kakao, sodę i owoce wymieszać mikserem na jednolitą masę.

Kruszonka:

Margarynę stopić, lekko przestudzić i dodać przesianą mąkę i oba rodzaje cukru, wyrobić na kruszonkę, najlepiej widelcem. Do kruszonki wlać ciasto kakaowe i delikatnie całość wymieszać.

Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę o wymiarach ok. 25×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st. C przez ok. 45 min. Ostudzić.

Poncz:

Wszystkie składniki wymieszać.

Krem budyniowy:

Na mleku ugotować budyń waniliowy, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksować. Krem powinien być puszysty.

Złożenie ciasta:

Galaretkę przygotować w 1 i 1/2 szklanki wody i wystudzić.

Kakaowiec przekroić na 2 płaty. Spodni płat ciasta nasączyć 1/3 ponczu i posmarować połową kremu budyniowego.

Na kremie ułożyć biszkopty nasączone w 1/3 ponczu i zalać je tężejącą galaretką. Wstawić ciasto do lodówki, by galaretka stężała.

Drugi płat kakaowca nasączyć 1/3 ponczu i posmarować pozostałym kremem. Posmarowaną stroną ciasto ułożyć na stężałej galaretce.

Ciasto polać polewą czekoladową i posypać tartymi orzechami.

Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Źródło: http://zyciezapetytem.pl/kakaowiec-biala-kruszonka-galaretka/

Krzysztof

true

Polecane