Drożdżówka z kruszonką

Rurka
Ciasta
26.04.2018 22:32
Drożdżówka z kruszonką
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 180 min

Składniki

Drożdżówka:

-3 jajka

-0,5 szklanki cukru

-cukier waniliowy

-szczypta soli

-0,5 kostki margaryny

-1 szklanka mleka

-3/4 kg mąki

-0,5 kostki drożdży

Kruszonka:

-75 gram tłuszczu (najlepiej masła)

-4 łyżki cukru

-6 łyżek mąki

-cukier waniliowy

Przepis

  1. Rozpuszczamy margarynę.
  2. Do margaryny dodajemy mleko i odstawiamy na chwilę.
  3. Drożdże zalewamy margaryną z mlekiem i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą (wystarczy wlać tyle, aby drożdże były całkowicie przykryte).
  4. Jajka łączymy trzepaczką z cukrem, cukrem waniliowym i solą.
  5. Dodajemy rozpuszczone drożdże oraz resztę margaryny z mlekiem, mieszamy.
  6. Wsypujemy mąkę, mieszamy drewnianym mieszadłem.
  7. Dodajemy tyle mąki, aby powstała kula (nie ugniatamy ręcznie!!). Posypujemy delikatnie mąką.
  8. Przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby urosło dwukrotnie (około 2-3h).
  9. Smarujemy blaszkę dokładnie margaryną.
  10. Ciasto wyciągamy z miski, wykładamy na blaszkę, rozciągamy po blaszce (dzięki temu, że mamy dokładnie wysmarowaną blaszkę, bez problemu ciasto się rozciąga).
  11. Wykonujemy kruszonkę, do miski po cieście wrzucamy masło, cukier, cukier waniliowy i mąkę (jeśli w misce są pozostałości po cieście, to je także wykorzystujemy do kruszonki). Łączymy składniki ręką; jeśli czujemy, że kruszonka jest zbyt mokra albo czujemy zbyt dużo kryształków cukru, to dodajemy mąki. Jeśli kruszonka jest zbyt sucha dodajemy tłuszczu.
  12. Kruszonkę rozrzucamy po cieście. Wkładamy do piekarnika na około godzinę, do temperatury 50°C, aby ciasto ponownie wystygło.
  13. Kiedy ciasto urośnie, zwiększamy temperaturę do 150°C i pieczemy 20-25 minut.

Zapraszam na bloga, znajdziecie tam więcej zdjęć :) https://rurkazkremem01.blogspot.com/

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną