Sernik mojej babci

Rurka
Ciasta
15.04.2018 23:03
Sernik mojej babci
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 80 min

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 łyżki smalcu (lub po prostu margaryny)
  • 4 łyżki śmietany lub mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu
  • 2 łyżeczki budyniu śmietankowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 150 gramów margaryny (lub masła)
  • 8 jajek
  • cukier waniliowy
  • cytryna (skórka z całej, sok z połowy)

Przepis

  1. Zaczynamy od wykonania ciasta, łączymy żółtka z cukrem, margaryną i smalcem.
  2. Dodajemy mąkę, kakao, śmietanę i proszek do pieczenia, ugniatamy.
  3. Wykonujemy masę twarogową- użyłam twaróg wiejski, więc zaczęłam od zmielenia go. Kiedy kupujecie twaróg we wiaderku, nie ma takiej potrzeby.
  4. Ucieramy margarynę z cukrem, 1 jajkiem, sokiem i skórką z cytryny.
  5. Dalej miksujemy, dodajemy po porcji twarogu i 1 jajku, naprzemiennie, aż wykorzystamy składniki.
  6. Na koniec dodajemy budyń.
  7. Dzielimy ciasto na dwie nierówne części, większą część wkładamy między papier do pieczenia i wałkujemy. Wykładamy partiami na blachę.
  8. Wylewamy masę serową.
  9. Ponownie wałkujemy ciasto między papierem do pieczenia i wykładamy na górę. (Spód musi być wyłożony całkowicie, a na górze zostawiamy łaty).
  10. Pieczemy około 1h w 160°C.

Zapraszam na mojego bloga: https://rurkazkremem01.blogspot.com/

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną