Ciasto Fiona

Bernadeta
Ciasta
10.03.2018 10:58
Ciasto Fiona

Ciasto Fiona biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia warstwa pierwsza: 750 ml Frugo czerwonego 250 ml mleka 2 budynie truskawkowe z cukrem (na 0,5l) 2 paczki delicji warstwa druga: 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 galaretki czerwone (u mnie arbuzowe) warstwa trzecia: 2 galaretki z owoców leśnych Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Pozostałe 650 ml Frugo zagotować z mlekiem, następnie wlać frugo z budyniem, gdy się zacznie razem gotować zdjąć z ognia. Nie przepadam za pieczeniem ciast warstwowych, ale skoro smerfetka była bardzo udana, shrek również okazał się przepyszny postanowiłam zrobić kolejną wersję, tym razem z użyciem napoju frugo i czerwonych galaretek. Po cieście smerfetce czas na kolejną wersję popularnego ciasta Shrek, na jego towarzyszkę czyli Fionę. Odstawić na chwilę, a następnie wylać na biszkopt. Na wierzch ułożyć na masie jedna obok drugiej delicje. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dolać tężejącą galaretkę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2014/10/ciasto-fiona.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta