Keks bananowy

Ewa
Ciasta
24.02.2018 8:01
Keks bananowy

Ktoś mógłby powiedzieć, że to mało, jednak osoby, które co tydzień pieką inne ciasto, będą mnie rozumiały i wiedziały o co chodzi;) Keks przygotowuje się prosto i szybko, co w połączeniu z fantastycznym smakiem, jaki otrzymujemy na końcu, sprawia, że śmiało można by to ciasto nazwać idealnym:) posiekanych orzechów włoskich 2/3 szkl. oleju 4 jajka 4 banany 100 g czekolady 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczki proszku do pieczenia cytryna szczypta soli Cytrynę myjemy, przelewamy wrzątkiem, ocieramy skórkę. Jeśli ktoś zapytałby mnie o mój ulubiony keks, bez zastanowienia odpowiedziałabym, że właśnie ten – bananowy! Przepis zapisałam sobie do zeszytu już daaaawno temu i powiem Wam, że lubię do niego wracać i robię go kilka razy w roku. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy po 1 jajku, ubijamy aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Pieczemy około 50-60 minut (lub do tzw suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czekoladę kroimy w kostkę, banany kroimy na plasterki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/02/24/keks-bananowy/