Brownie z masłem migdałowym na bazie mąki z ciecierzycy

Ciasta
13.02.2018 9:49
Brownie z masłem migdałowym na bazie mąki z ciecierzycy

Brownie z masłem migdalowym i z mąki z ciecierzycy Drukuj Prep time 20 min Cook time 20 min Total time 40 min Brownie na bazie masła migdałowego z dodatkiem mąki z ciecierzycy Serves: 10 Ingredients 40 g mąki z ciecierzycy ½ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 gorzkie czekolady ¾ szklanki cukru kokosowego ( można zastąpić cukrem trzcinowym) 2 duże jajka 1 szklanka masła migdałowego ½ szklanki posiekanych migdałów Instructions Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja piekłam w formie 20 na 30 cm). Mi mąka z ciecierzycy nie do końca odpowiada w smaku i ciągle szukam na nią sposobu (dlatego też kupiłam tę książkę), ale tu akurat wcale jej nie czuć, czekolada i masło migdałowe przyjemnie dominują smak, a ciasto dzięki tej mące jest odpowiednie do podania osobom na diecie bezglutenowej. Przepis pochodzi z książki Chickpea flour does it all, w której, jak sama nazwa wskazuje, są przepisy z wykorzystaniem mąki z ciecierzycy. Ale ja nie wierzę w restrykcyjne diety, ze zdrowym odżywianiem zgadzam się jak najbardziej i wszystkim sekunduje w tym postanowieniu – a to ciasto jak najbardziej się w to postanowienie wpasowuje. W drugiej misce zmiksować cukier z jajkami, dodać masło migdałowe i czekoladę i miksując dodać mąkę. To brownie, którego najważniejszym składnikiem jest masło migdałowe i jeżeli sami je zrobicie w domu, do czego serdecznie namawiam, to zdecydowanie będzie to zdrowa słodycz. Oprócz tego cukier kokosowy, znacznie zdrowszy niż biały, niewielki dodatek mąki z ciecierzycy no i czekolada. Na wierzch ciasta wyłożyć migdały i kawałki czekolady i powciskać w ciasto. I przyznam szczerze, że się od niego uzależniłam i kręcę migdały na okrągło, dodając je potem do słodyczy, śniadań (idealne do owsianki) i smoothie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2017/01/brownie-maslem-migdalowym-maki-ciecierzycy/