Sernik indyjski z curry, chili, ciecierzycą na szpinakowym spodzie

Ciasta
26.01.2018 19:02
Sernik indyjski z curry, chili, ciecierzycą na szpinakowym spodzie

Składniki spód 2 garści świeżego szpinaku garść bułki tartej 1,5 łyżeczki oleju kokosowego masa serowa 800 g twarogu półtłustego (zmielonego) 2 jajka 100g ugotowanej ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz szczypta kminu rzymskiego szczypta imbiru 1 łyżeczka curry kilka kropel soku z cytryny szczypta chili Wykonanie - Ciecierzycę przepłucz na sicie, a następnie ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Piecz sernik w tej temperaturze ok. 15 min, następnie zmniejsz do 150C i w niej dopiekaj przez 45-55 min w opcji grzania góra-dół bez termoobiegu. Ciecierzycę przełóż do blendera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oliwy z oliwek, imbir oraz sok z cytryny. Krojone na talerzyki kawałki, ozdobione jedynie gałązkami świeżego majeranku i posypane delikatnie curry zniknęły w okamgnieniu. Zastanawiałam się nad tygodniowym menu i na myśl przyszedł mi mój pasztet z ciecierzycą i soczewicą. Świeże liście szpinaku umieść w blenderze razem z bułką tartą i olejem kokosowym. Myśląc o tej ciecierzycy, pomyślałam, że ciekawie mogłaby smakować w serniku, a mocniej doprawiona stworzyłaby przyjemną dla podniebienia całość. Kremowy, rozpływający się w ustach sernik na słono. - Ciesz się z bliskimi smakiem tego niezwykle oryginalnego sernika na Waszych podniebieniach! - Do miksowanej masy dodaj pastę z ciecierzycy, curry, kmin rzymski i chili. Wymyśliłam wersję indyjską, z chili, ciecierzycą, czosnkiem i curry.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2018/01/26/sernik-indyjski-curry-chili-szpinakowym-spodem-hit/