Ciasto cukiniowo-cytrynowe

Bernadeta
Ciasta
09.01.2018 18:56
Ciasto cukiniowo-cytrynowe

Ciasto cukiniowo-cytrynowe 1 szklanka oleju rzepakowego lub winogronowego 150 g greckiego jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 3 jajka 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki skórki cytrynowej 1 łyżeczka soli 2 szklanki startej ze skórką cukinii (około 1 dużej cukinii) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego polewa: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny starta skórka cytrynowa Przesiać, dodać skórkę z cytryny, wymieszać, całość wsypać do miski z mokrymi składnikami. Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Do dużej miski wsypać cukier, wlać olej, grecki jogurt, sok z cytryny. Piec przez 55-60 minut lub do momentu, aż wykałaczka z ciasta wychodzi czysta. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Foremkę 2 małe keksówki lub jedną dużą jak u mnie o długości 36 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Na koniec dodać startą cukinię i ekstrakt z wanilii. Posypać startą skórką z cytryny. Chłodne wyjąć z blaszki, odstawić na kratkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2018/01/ciasto-cukiniowo-cytrynowe.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta